Όχι, δεν θα κάνω κριτική σε όσα ακούστηκαν στο περίφημο debate,
εκτός από την αναφορά στο φανφαρόνικο ύφος κάποιων, δημοσιογράφων κυρίως, και το "παιδί-του-λαού-μόνο- ψάχνει" μότο κάποιου άλλου.
που κρίνω, ότι εξακολουθεί να με εκφράζει απόλυτα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας κατ' εξοχήν καθαρόαιμος, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών πολιτικός!
Χαμηλών τόνων, τίμιος και μέχρι στιγμής αδιάφθορος!
Όμως, το να προσπαθείς να κάνεις Δυτικοευρωπαϊκού τύπου πολιτική στην Ελλάδα της λαμογιάς και της ρουσφετολογίας, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός!
Ουτοπιστικό και προς το παρόν ανέφικτο.
Ο σοσιαλισμός φθίνει στην Ευρώπη της παγκοσμιοποίησης, αλλά ακόμα και με συντηρητική και δεξιά πολιτική, οι χώρες του κύριου κορμού της ΕΕ, πορεύονται με βήματα προόδου και ανάπτυξης.
Αν το ΠΑΣΟΚ είχε καθαρή δεξιο-νεοσυντηρητική απόκλιση, θα προσήλκυε πολύ περισσότερους ψηφοφόρους, όπως έγινε επί προεδρίας Σημίτη.
Είναι μεγάλο λάθος και κακή εκτίμηση να αναλύεται η ήττα του ΠΑΣΟΚ πχ σε έλλειψη προγράμματος ή απουσία σαφούς προσανατολισμού.
Ο προσανατολισμός του σύγχρονου ΠΑΣΟΚ είναι σαφής και είναι ο σοσιαλισμός!
Με το ίδιο σκεπτικό, τότε, η Νέα Δημοκρατία,
με ανύπαρκτο πολιτικό σχεδιασμό,
και παραπαίουσα ανάμεσα σε (προσπάθεια να φανεί ) κεντρώα
και δεξιά συντηρητική πολιτική, επί τριάμισυ χρόνια, έπρεπε υπό αυτές τις συνθήκες, να υποστεί συντριπτική ήττα.
Μέγα λάθος, κι επίσης κακή εκτίμηση είναι, ότι οι ψηφοφόροι απέκτησαν αριστερή συνείδηση.
Η αριστερά στο σύνολό της αύξησε την δύναμή της, εν μέρει από μερίδα νέων ψηφοφόρων, αλλά κυρίως από την "αριστερή", την πλέον σκληροπυρηνική, δηλαδή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ!
Αυτοί οι οποίοι δεν πείσθηκαν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας καθαρά σοσιαλιστής
πολιτικός, που θα μπορούσε να εντάξει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό μοντέλο σοσιαλισμού στράφηκαν στα αριστερά κόμματα, και θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την μερίδα του λέοντος.
Αν το ελληνικό εκλογικό σώμα είχε αποκτήσει αριστερή συνείδηση, δεν θα είχαμε το φαινόμενο της εκπροσώπησης της πλέον συντηρητικής παράταξης του ελληνικού λαού στην Βουλή!
Αυτό το γεγονός, από μόνο του, χωρίς περαιτέρω αναλύσεις, καταρρίπτει την θεωρία περί νέου αριστερού προσανατολισμού.
Αν, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, η αύξηση της αριστεράς δεν είναι συγκυριακή, αυτή θα έχει συνέχεια.
Εκτιμώ, όμως ότι, αν το ΠΑΣΟΚ αποκτήσει ένα δεξιόστροφο πρόσωπο, με συντηρητικές αρχές, θα συσπειρώσει τους συντηρητικότερους ψηφοφόρους του, που έχουν μετακινηθεί προς τη ΝΔ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το στοίχημα, λοιπόν, παίζεται για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας!
Το ΛΑΟΣ "κλέβει" τους πλέον συντηρητικούς από την δεξιά του Καραμανλή και οι αριστερές δυνάμεις την πλέον αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
Οι νέοι ψηφοφόροι, σαν εκλογική δυναμική συνιστώσα, θα δώσουν πλέον καθαρό στίγμα προσανατολισμού στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, και η νεοσυντήρηση του ΛΑΟΣ, θα αυξήσει τις δυνάμεις της, όσο ο Καραμανλής κάνει, έστω και κατ' επίφασιν, κεντρώα πολιτική, βάζοντας στον πάγο το τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκέια-Οικογένεια.
Η σαφής διαχωριστική γραμμή, που έχει χαραχτεί από την "πολιτική" Χριστόδουλου, στοίχισε στην ΝΔ πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους από το κυρίως σώμα της.
Από τους συγκυριακά ψηφίσαντες την δεξιά παράταξη στις προηγούμενες εκλογές, στις 17 Σεπτέμβρη μέρος στράφηκε προς τα αριστερά, εξ αιτίας των σκανδάλων και των πρόσφατων καταστροφών και θανάτων από τις πυρκαγιές και ένα άλλο τμήμα, στράφηκε προς τον καθαρά εθνικόφρονα συντηρητισμό του ΛΑΟΣ.
Η ΝΔ "πήρε μεν, κεφάλι" στις εκλογές του 2007, αλλά όλοι το γνωρίζουν, ότι πλέον το παιχνίδι για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις παίζεται στην Χαριλάου Τρικούπη.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αναμένει την κίνηση του ΠΑΣΟΚ.
Στροφή προς τα δεξιά, με ηγεσία Ευάγγελου Βενιζέλου, οπότε η ΝΔ αναγκάζεται να προβεί προς μία νέα κοινωνική πολιτική, πράγμα πολύ δύσκολο, μια και το κύριο στήριγμά της είναι το μεγάλο κεφάλαιο,
ή σαφής, καθαρόαιμη Ευρωπαϊκή σοσιαλιστική πολιτική, με Γιώργο Παπανδρέου, για την οποίαν πολιτική, θα ωριμάσουν σιγά-σιγά οι συνθήκες στην Ελλάδα και θα είναι έτοιμος ο πολίτης σε μερικά χρόνια...
Το μέλλον είναι εδώ!
Λ.Κ 2007
4 comments:
Lorelei καλημερα,αυτο που θελω να πω ειναι οτι ο Ελληνας ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙ γιατι τα θελει ολα γρηγορα χωρις να κανει κανενα κοπο γι'αυτα,οποτε δεν εχει γνωση.Ξερω αρκετους που τη ψηφο τους την κανουν μπαλακι απο τον εναν στον αλλο.Φανατικοι Κουμουνιστες ψηφιζουν ΠΑΣΟΚ και μετα φωναχτα ψηφιζουν Ν.Δ και μετα τουμπαλιν.Ελεος.Χαρηκα που σε βρηκα θα ξαναπερασω.
Γεια σου lorelei, remember me? :) Περαστικός ήμουν και ειπα να πω ενα 'γεια'. Ελπίζω να είσαι καλά. Και για να σχολιάσω το ποστ θα αναφέρω μόνο το αγαπημένο μου σύνθημα που εχω δει σε κάποιον τοίχο.. "Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες."
φιλιά!
@zone,
καλημέρα!
Ευχαριστώ για το σχόλιο και φυσικά να ξαναπεράσεις!
Όπως κι εγώ θα περάσω από σένα...
Το πρόβλημα του Έλληνα (τον οποίον ψέγω συχνά)
είναι ότι τού λείπει παιδεία.
Έχω προβληματιστεί συχνά, ακόμα και σ' αυτό το ιστολόγιο, τι συμβαίνει με αυτόν τον λαό και αρνείται να πειθαρχήσει ακόμα και σ'αυτό το αυτονόητο, τον σεβασμό του συμπολίτη και του χώρου στον οποίον ζει...
Φυσικά και "το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι", γιαυτό και ο Έλληνας, πολλά χρόνια τώρα, βλέποντας ότι δεν τον σέβεται η εξουσία, ανταποδίδει τα ίδια στην καθημερινή του ζωή.
Είναι σαν ένα παιδί, που μεγαλώνει με έλλειψη σεβασμού και βία μέσα στο σπίτι του. Σίγουρα θα καταλήξει προβληματικό και βίαιο το ίδιο...
Από την άλλη μεριά, έχει ταυτίσει το συμφέρον του με το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.
Αγνοεί βασικά πράγματα οικονομίας και δημοκρατικών διαδικασιών, ώστε καταλήγει να άγεται και να φέρεται ταυτίζοντας το μέλλον της χώρας με το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, μότο που λυμαίνονται χρόνια τώρα οι δεξιές κυβερνήσεις...
Διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί έχουν ασχοληθεί με το θέμα του Έλληνα, χωρίς σαφή απάντηση ή λύση.
Για μένα η απάντηση έχει δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τον Μακρυγιάννη και είναι μια.
Έλλειψη παιδείας.
Δυστυχώς, αυτό δεν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
@par1saktos,
και βέβαια σε θυμάμαι!
Το λινκ στο ιστολόγιό σου υπάρχει πάντα εκεί ...
Τι κάνεις?
Πώς πάει η ζωή στην γηραιά Αλβιόνα? Ή γύρισες?
Συμπαθητικό σύνθημα, αλλά τι θα μπορούσε να αλλάξει στις εκλογές?
Προσωπικά, θεωρώ τις εκλογές ως το αποκορύφωμα των δημοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες (διαδικασίες) είναι απαραίτητο να επεκτείνονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής.
Δυστυχώς, για να επαναληφθώ-μού αρέσει πολύ να επαναλαμβάνομαι, όταν θεωρώ κάτι σωστό-υπολειπόμαστε τραγικά σε παιδεία και σεβασμό, γενικά...
Δεν ξέρω αν είμαστε έστω και στο ελάχιστο επιρρεπείς στο να τα αποκτήσουμε κάποτε...
Φοβάμαι, πως όχι...
Post a Comment