Monday, April 23, 2007

Κινούμενα Ζόμπι



Υπάρχει ένα κινούμενο πλήθος ανθρώπων, που άγεται και φέρεται, που προσομοιάζει με ρομπότ, που βρίσκεται μόνιμα σε αποχαύνωση και κατάσταση βαθιάς ύπνωσης και που η μόνη έννοια στην οποία αντιδρά και η οποία μπορεί να το αφυπνίσει είναι μία και μοναδική: Χρήμα.

Το πλήθος αυτών των ναρκωμένων ανθρώπων απαντάται σε όλους τους χώρους και σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης Ελλάδας, δημόσιους και ιδιωτικούς, πολιτικούς και ιδιωτεύοντες, πνευματικούς και μη.

Οι άνθρωποι αυτοί, ζουν, αναπνέουν, κινούνται και «δημιουργούν» απόλυτα ενσωματωμένοι και εναρμονισμένοι σε ένα ιδιαίτερα άσχημο, άθλιο και βρώμικο περιβάλλον, όπως είναι ο χώρος της περιοχής της πρωτεύουσας και τα πέριξ αυτής. Καθημερινά γίνονται κοινωνοί ενός ειδεχθούς εγκλήματος κατά του στοιχειώδους/αναφαίρετου/προφανούς/αυτονόητου δικαιώματος του πολίτη να ζει σε ένα περιβάλλον ΚΑΘΑΡΟ και πολιτισμικά ΚΟΣΜΙΟ. Οι όροι αυτοί βέβαια, τείνουν να γίνουν στην χώρα αυτή της φαιδράς πορτοκαλέας, έννοιες άγνωστες και λήμματα προς ερμηνεία σε λεξικό. Οι κινούμενες μάζες των ανθρώπων που κατοικούν στη μείζονα περιοχή πρωτευούσης έχουν πλέον διαποτιστεί και περάσει στη συλλογική τους συνείδηση τον ιδιαίτερα απεχθή τρόπο ζωής και δεν αντιδρούν στην ΤΟΣΗ ΑΣΧΗΜΙΑ που τους περιβάλλει, αντίθετα συμβάλλουν στην εδραίωσή και διαιώνισή της.

Συγκεκριμένα δεν ενοχλούνται καθόλου που:

1. Η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο και βρώμικο παζάρι. Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων, Πειραιώς, Μοναστηράκι, χώρος ηλεκτρικού σταθμού Πειραιά, Αλιπέδου στον Πειραιά, πεζόδρομος Κοραή, Ερμού, Πανεπιστημίου και πάμπολλοι άλλοι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ και ΔΡΟΜΟΙ, είναι μονίμως κατειλημμένοι από εμπορεύματα ριγμένα φύρδην μείγδην και εμπόρους όλων των φυλών και των χρωμάτων. Η κατάσταση σε μερικές περιπτώσεις είναι απελπιστική, αφού σαν πεζός δεν έχεις ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙΣ!

2. Τα σκουπίδια βρίσκουν την δικαίωσή τους στην σημερινή Αθήνα και στον Πειραιά, αφού βρίσκονται παντού! Χαρτιά, τσιγαρόκουτα, πλαστικά, καφέδες χυμένοι στα πεζοδρόμια, ατέλειωτες ορδές από μασημένες τσίχλες, πεταμένες κάτω, που αφού έχουν πατηθεί λιγδιάζουν εμετικά τα πεζοδρόμια! Κουτσουλιές πουλιών σε συγκεκριμένα σημεία του Πειραιά, στην Γούναρη, κοντά στο λιμάνι έχουν να πλυθούν εδώ και μήνες! Σε συγκεκριμένη στάση λεωφορείων και τρόλει, στην Β. Γεωργίου στον Πειραιά, πάλι, υπήρχαν ανθρώπινα ξερατά, τα οποία παρέμειναν στη στάση για πάνω από 2 μήνες και τελικά ξεπλύθηκαν από τη βροχή!

3. Σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα πεζοδρόμια και σε ΟΛΟΥΣ τους ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ, είναι παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

4. ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα πεζοδρόμια έχουν σπασμένες πλάκες! Τα γείσα των πεζοδρομίων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σπασμένα!

5. Στις περισσότερες περιοχές Αθήνας και Πειραιά, υπάρχουν ερειπωμένα και βρώμικα κτίρια. Από πάμπολλα από αυτά εξέχουν λαμαρίνες σκουριασμένες, ή άλλα σκουριασμένα παλιοσίδερα, ενώ κρέμονται δομικά μέρη του ερειπίου, τα οποία κινδυνεύουν να πέσουν ανά πάσα στιγμή! Η οδός Σταδίου κοντά στην Ομόνοια, «κοσμείται» εδώ και πολλά χρόνια από ένα τέτοιο ερείπιο, το ίδιο και η Πανεπιστημίου! Το ίδιο και η ευρύτερη περιοχή Μοναστηρακίου, Θησείου, κλπ

6. Οι έλληνες οδηγοί έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, που πλέον παραβιάζουν μονίμως το κόκκινο! Τα αυτοκίνητα έχουν γίνει υπερβολικά πολλά για μια τόσο άναρχα επεκταθείσα πόλη, όπου δεν υπάρχει σχέδιο για χώρους parking.

7. Το πράσινο σε Αθήνα-Πειραιά είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτο, αντίθετα το τσιμέντο περισσεύει! Οι κακοτεχνίες και η ασχήμια των οικοδομών απαντώνται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες και ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

8. Η επαιτεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία τριετία το ίδιο και οι άστεγοι της Πανεπιστημίου-Σταδίου. Και όχι μόνον εκεί...

Δεν έχει τελειωμό αυτή η λίστα, όχι του Σίντλερ, αλλά η λίστα της ντροπής που δείχνει τα άθλια και απέραντα χάλια μας!

Φυσικά το χειρότερο και πιο αδιόρθωτο από τα χάλια είναι αυτό το κινούμενο πλήθος, τα νεκροζώντανα ζόμπι, που έχουν εθιστεί και καλοβολευτεί μέσα σε όλον αυτόν τον οχετό του εμετού και της ασχήμιας.

Κι αντί να αντιδρούν καθημερινά με όποιον τρόπο και διαμαρτυρία μπορούν, ειδικά όσοι έχουν την δυνατότητα και πρόσβαση σε κάποιο βήμα, σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσον, όσοι κρατούν πέννα και γράφουν στον τύπο, ή όσοι έχουν φωνή σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών περί άλλα τυρβάζει. Φυσικά υπάρχει η εξαίρεση του Γ. Ψαριανού, που τα χώνει προς πολλές κατευθύνσεις και μερικών ακόμα συνειδητοποιημένων δημοσιογράφων! Αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη! Κάποιοι άλλοι γερασμένοι και παρηκμασμένοι γκουρού του lifestyle των εφημερίδων και των glossy περιοδικών, ένθετων και ανεξάρτητων κάνουν μόκο για την ταμπακέρα και για τα χάλια της σύγχρονης Ελλάδας, χαϊδεύοντας αυτιά και κοιμίζοντας συνειδήσεις, σαν γνήσια τσιράκια των αφεντικών, τουτέστιν του μεγάλου κεφαλαίου, που τούς πληρώνει βεβαίως, βεβαίως!

Αγαπητοί μου, τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ κατά της ποιότητας ζωής του σύγχρονου έλληνα διαπράττονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Μένει μόνο να δούμε ποια θα είναι η ΤΙΜΩΡΙΑ!

13 comments:

par1saktos said...

γεια σου λουση! Αυτο το κειμενο πρεπει να παει κατευθειαν στον δημο αθηνων! Βεβαια το προβλημα δεν ειναι ενας δημος, ειναι περισσοτερο η νοοτροπια την οποια περιγραφεις. Απλα τυχανει στην αθηνα να εχουμε 5 εκατ. κατοικους και αρα το προβλημα να γινεται ακομα μεγαλυτερο. Οσο για τους "δημοσιογραφους" που δουλευουν σε περιοδικα κι εφημεριδες που λες, δεν ασχολουνται με αυτα τα προβληματα ρε λουση γιατι αυτα ειναι προβληματα των "απλων" ανθρωπων. Τι δουλεια εχουν αυτοι με τους "απλους" ανθρωπους??? Πολυ μου αρεσε το κειμενο σου, πραγματικα θα επρεπε να σκεφτεις να το στειλεις σε καμια εφημεριδα :)
φιλια πολλα απο την μακρινη αγγλια!

markos-the-gnostic said...

γι αυτό λέω να φτιάξουμε τη δική μας ουτοπία κι όσοι α-πιστοι προσέλθετε...

lucy of wild flowers said...

@par1saktos,
καλό απόγευμα!
Σίγουρα, εσένα ειδικά, θα σού άρεσε αυτό το κείμενο!
Υπάρχει αμφιβολία, ότι τα ζόμπι κυκλοφορούν με τις αισθήσεις στο ναδίρ;
Για τους επαγγελματίες της πένας, ας μη σχολιάσω καλύτερα!
Φιλιά πολλά κι από μένα, από την πανάθλια και πανάσχημη Αθήνα!

lucy of wild flowers said...

@markos,

καλό απόγευμα!

Όταν τα πράγματα γύρο μου καταρρέουν και βρωμάνε, εγώ προσωπικά αρνούμαι να κλειστώ σε ένα γυάλινο κόσμο, όπως η ηρωίδα του Τενεσί Γουίλιαμς!
Στην εποχή μας και στη χώρα μας, κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια της αναισθησίας και του γραφικού...

Wrathchild said...

Καλησπερα
Θυμηθηκα διαβαζοντας το κειμενο την κατασταση τοτε με τους Ολυμπιακους αγωνες
Που καθαριζανε την πολη πρωι- βραδυ μη τυχον και κακοχαρακτηρισουν την χωρα μας οι ξενοι, επρεπε να μας βρουν καθαρους οι ανθρωποι( νοοτροπια ραγια κλασικη), ειναι βεβαια και ζητημα ατομικο δεν μπορει να φταιει το κρατος για ολα

s.frang said...

Σε πρώτη ευκαιρία, θα πάω να μείνω στη Βιέννη... Πιο φθηνή η ζωή, άριστες συγκοινωνίες, καθαριότητα, ανθρώπινη πόλη και απέραντοι κήποι για περπάτημα και διαλογισμό... Να με επισκέφτεστε όταν έρθετε προς τα εκεί :-)

lucy of wild flowers said...

@wrathchild,

καλησπέρα!

Ακριβώς! Στους Ολυμπιακούς προσπαθούσαμε να δείξουμε - και δείξαμε - πρόσωπο, για τον φόβο της αρνητικής κριτικής των ξένων!
Για το θεαθήναι, δηλαδή!
Η καθαριότητα, η κοσμιότητα, η αισθητική και ποιότητα δεν έγιναν κτήμα μας όμως!
Φευ!

lucy of wild flowers said...

@Στέλιο,
καλησπέρα!

θα κάνεις την καλύτερη δουλειά!
Κι εγώ για Ευρώπη θα οδεύσω κάποια στιγμή!

"Δημήτριος ο Ταξιδευτής" said...

na pate paidia mou ekei dipla sto prater me tis xiliades neoftoxous astegous
na pate paidia mou na dialogisyhite sto shonneburn me tis ekatontades tous aplitous
afiste emas edw na fonazoume kai naplakonomaste me tous proodeutikarious gia to polipolitismiko sinothilevma tis athinas!!!

otan ftiaxete ton planiti outopia peste mou kai mena na rtho

ama argiso exokollisi stin vassilisis sofias giati 200 kanoun diadilwsisti vouli

kai emeis oi malakes kaime venzini stis adifages oures twv dromon tis polis

alithia exetetfitepsi estw ena dendraki me ta xerakia sas

den nomizw
ena koutouriako
antropomorfo zobi sas leei xipniste
kai ama den boreite ,,,,
kalitera na iparxoun merikoi oneiropoloi mesa sta zombi....

kalounixta agapes

Pan said...

Αγαπητή Λούσυ συμφωνώ 1000% μαζί σου. Όλα αυτά και άλλα (πάρα) πολλά συμβαίνουν και τα αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση.
Το ζήτημα είναι, μένουμε εκεί; Μένουμε, δηλαδή, στην καταγγελία ή κοιτάμε καταπόσο μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάτι;
Έστω μικρό.
Η δικιά σου η 'πένα' είμαι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από όσα εσύ η ίδια φαντάζεσαι.
Φιλιά!

lucy of wild flowers said...

@Δημήτριε,

...καληνύχτα...

lucy of wild flowers said...

@pan,

καλημέρα!
Προσωπικά δεν μένω στην καταγγελία μόνο, κάνω ό,τι μπορώ, αλλά ακόμα κι ό,τι δεν μπορώ,...
αν γίνομαι κατανοητή!

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τα χάλια μας και δεν βαυκαλίζονται περί της πιο "ωραίας πρωτεύουσας" του κόσμου, τώρα, της Ευρώπης (;), θα σε γελάσω!!
Φιλιά!

s.frang said...

Δημήτριε ταξιδευτά,
Άμα έχεις καταφέρει να ρυθμίζεις τη ζωή σου, ούτε με τους άστεγους, ούτε με τους άπλυτους χρειάζεται να πας, εκτός αν κάτι σε τραβάει προς τα εκεί. Έστω και μία φορά να έχεις περπατήσει σε μια διαδρομή του πάρκου Schoenbrunn ή άλλου ανάλογου αστικού πάρκου σε κάποια πόλη, καταλαβαίνεις πόσο υποβαθμισμένα ζούμε.

Και μην νομίζεις ότι το έγραψα για αστείο αυτό πριν περί εγκατάστασης στη Βιέννη, αποτελεί σταθερό στόχο μου για το εγγύς μέλλον. Έχω βάλει ήδη φίλους να εντοπίσουν επιπλωμένο διαμέρισμα - 6 μήνες εδώ, 6 μήνες εκεί, για να μπορώ να συνειδητοποιώ στο έπακρο, πόσο υποβαθμισμένα ζούμε...

Αν πιστεύεις δε ότι, εκτός από την αναξιοπρεπή διαβίσωσή μας σ' αυτή την πόλη, εκτός από τα τόσα ταπεινωτικά που υφιστάμεθα, εκτός από τους φόρους που πληρώνουμε, πρέπει να φυτεύουμε και δεντράκια για να τα καταστρέφει ο πρώτος καταπατητής, μάλλον για τελείως μαζοχιστές μας κόβεις!

Nichts wie nach Wien, λοιπόν!