Tuesday, June 20, 2006

Tennessee Williams




Cat On A Hot Tin Roof : Η Λυσσασμένη Γάτα.

Tο θεατρικό έργο του Tennessee Williams, γραμμένο το 1955 είναι ένα μοναδικό ψυχογράφημα χαρακτήρων, οι οποίοι παραπαίουν ανάμεσα στα όρια της λογικής και της παράνοιας. H κεντρική ηρωίδα Maggie είναι εγκλωβισμένη σε ένα γάμο συμβιβασμού και συμφέροντος και ζητά απεγνωσμένα attention (προσοχή, αγάπη). Η Maggie είναι η Cat, η Γάτα, που έχει παγιδευτεί από τις ίδιες της επιλογές και γιαυτό αντιδρά πρωτόγονα, λυσσασμένα. Ο τίτλος του έργου αποδόθηκε πολύ επιτυχημένα στα ελληνικά: "H Λυσσασμένη Γάτα".
Έχει ανεβεί σε πολύ σπουδαίες θετρικές παραστάσεις, αλλά την ηρωίδα, την Maggie, σημάδεψε με την ερμηνεία της στον κινηματογράφο η πανέμορφη Elizabeth Taylor, στην ταινία του 1958, σκηνοθετημένη από τον Richard Brooks, ο οποίος αντικατέστησε τον George Cukor, που ήταν η αρχική επιλογή των studios για τη σκηνοθεσία.





Με τον ίδιο τρόπο, τον κεντρικό ήρωα Stanley Kowalski του θεατρικού έργου A streetcar Νamed Desire, που έγινε ταινία υπό τη σκηνοθετική μπαγκέττα του Elias Kazan το 1951 και αποδόθηκε στα ελληνικά "Λεωφορείον ο Πόθος", σημάδεψε με την δική του μοναδική, τρυφερή και συνάμα ανάλγητη περσόνα ο στοιχειώσας τα όνειρα των απανταχού γυναικών της εποχής Marlon Brando.
Ο Stanley Kowalski ασκεί έναν ζωώδη μαγνητισμό στην εύθραυστη και παρηκμασμένη Blanche. Η σχέση είναι κάτι παραπάνω από καταδικασμένη. Πάλι αδιέξοδα, πάλι deadend.
Το προσφιλές θέμα του Tennessee Williams.

O Tennessee Williams, (1911-1983) του οποίου το πλήρες όνομα είναι Thomas Lanier Williams, είναι ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της Αμερικανικής Mεταπολεμικής Λογοτεχνίας (Post War Αmerican Literature). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Pulitzer δραματικού συγγραφέα για τα έργα του Α Streetcar Named Desire το 1948 και Cat On A Hot Tin Roof το 1955.

Lucy 2006


No comments: